≡ Menu

Avtomobilska odgovornost

Obvezno avtomobilsko zavarovanje se pravilno imenuje zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Obvezno avtomobilsko zavarovanjenas  ščiti pred odgovornostjo za škodo, ki jo povzročimo z uporabo avtomobila, motorja ali drugih vozil.

Naročite si izračun avtomobilskega zavarovanja

Zavarovalne vsote pri AO

Vsota do katere nas ščiti zavarovanje AO so minimalne zavarovalne vsote za katere lahko sklenemo obvezno avtomobilsko zavarovanje in so zakonsko določene, tako da so pri vseh zavarovalnicah enake.

Minimalne zavarovalne vsote so:

  • 5.000.000€ za škodo zaradi smrti, telesne poškodbe in prizadetega zdravja, ki izvira iz posameznega škodnega dogodka ne glede na število oškodovancev in
  • 1.000.000€ za škodo zaradi uničenja ali poškodovanja stvari, ki izvira iz posameznega škodnega dogodka ne glede na število oškodovancev

Bonus in premijski razredi

Cena za avtomobilska zavarovanja je odvisna tudi od premijskega razreda v katerem se nahajamo. Začnemo v 14. premijskem razredu z 0% bonusa in vsako leto, ko ne povzročimo škode, pridobimo 1 premijski razred (PR). V primeru, da povročimo škodo izgubimo 3 PR. 4 PR predstavlja 50% bonus.

Ugodnosti pri zavarovalnicah glede premiskih razredov

Pri zavarovalnici Tilia pridobite po 10% bonusa na leto, če že imate vsaj 10% bonusa oz. 12PR.

Zavarovalnica Tilia in Generali imata 1., 2. in 3. premijski razred s 50% bonusom.

Zavarovalnica Maribor in Adriatic Slovenica sta uvedli 3. premijski razred s 55% bonusom.

Zavarovanje voznika AO+

Voznik vozila mora imeti dodatno zavarovanje, če bi želel imeti odškodnino v primeru telesnih poškodb. To krije zavarovanje AO+, ki je tudi najpogostejše zavarovanje zraven zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Ostali potniki v vozilu so za telesne poškodbe upravičeni do odškodnine po AO zavarovanju. Zraven tega lahko sklenejo tudi dodatno nezgodno zavarovanje.

Nazaj na izračun za avtomobilska zavarovanja