Odkup prve škode

Odkup prve škode pri avtomobilskem zavarovanju je zelo koristno doplačilo, ki ga lahko sklenemo tako pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti, kakor tudi pri kasko zavarovanju.

Tega doplačila ne ponujajo vse zavarovalnice, tako da do sedaj za odkup škode mogoče še niste slišali. Spodaj najdete več informacij o tem, tako da lahko svojega agenta povprašate o tem.

V primeru škode pri AO ali kasko zavarovanju izgubimo tri premijske razrede oz. 15% bonusa. Zaradi tega bomo drugo leto plačali več za avtomobilsko zavarovanje. Z odkupom prve škode si zagotovimo, da za prvo škodo ne izgubimo bonusa. Tako bomo naslednje leto ostali v enakem premijskem razredu ali celo napredovali, saj se bo štelo, kot da škode nismo imeli.

Cena za odkup prve škode

Cena za odkup škode je odvisna od premiskega razreda, ki ga imamo in od moči motorja. Pri močnejših avtomobilih je odkup škode zato nekoliko dražji, kot pri avtomobilih nižjega in srednjega razreda. Takšna razporeditev je tudi logična, saj bomo v primeru izgube bonusa pri močnejšem avtomobilu naslednje leto plačali bistveno več.

Kljub temu pa je lahko cena za odkup prve škode za premijske razred od 14. do 10. kar visoka, zato se v teh primerih le redki odločajo za sklenitev. Nižji premijski razred, ko imamo, nižja je cena. V primijskem razredu 4, kjer je 50% bonusa ali nižjem je tako cena za AO odkup prve škode samo cca. 15€. Pri tako nizkem premijskem razredu je sklenitev vsekakor priporočljiva. Za kasko zavarovanje je cena malenkost višja, od 20€ naprej.

Pri izpolnjevanju informativnega izračuna za avtomobilsko zavarovanje za doplačilo odkupa prve škode samo označite to možnost in pri poslanem izračunu vam bomo upoštevali to doplačilo. V kolikor boste označili, da gre za prvo zavarovanje, vam odkupa ne bomo upoštevali in vam to tudi označili ali vas obvestili po telefonu.